Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Γενική αρχή που διέπει τις επεμβάσεις

Ο σχεδιασμός των επεμβάσεων έγινε πάνω στην εξής αρχή:

Δύο μελίσσια με 10 πλαίσια πληθυσμό παράγουν πολύ λιγότερο μέλι από όσο θα δώσει ένα μελίσσι με 20 πλαίσια πληθυσμό.

Αυτό που προσπάθησα λοιπόν είναι να παρακάμψω το βασικό μου πρόβλημα, ότι δηλαδή δεν αυξάνεται ο πληθυσμός των κυψελών πάνω από τα 12-14 πλαίσια ακόμη και με καλή σχετικά ωοτοκία.
Καταρχήν τροφοδοτούσα με "γυρίνη" (πρωτεϊνική ζύμη) και βανίλια από νωρίς την άνοιξη. Τις τροφοδοτήσεις σε ζάχαρη τις σταματούσα μόλις δυνάμωναν αρκετά τα μελίσσια και άρχιζαν να αποθηκεύουν μέλι. (Ιούνιος) Την γυρίνη όμως την συνέχισα μέχρι αργά το καλοκαίρι ειδικά στα αδύναμα μελίσσια που δεν αποθήκευαν αρκετή γύρη. Σε κάθε τροφοδότηση με σιρόπι στη διάρκεια της άνοιξης, έβαζα μέσα και θυμόλη με σκοπό την καταπολέμηση της νοζεμίασης και της βαρρόα. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι η θυμόλη στειρώνει τα αρσενικά βαρρόα και καταπολεμά ικανοποιητικά τη νοζεμίαση. Επιπλέον δεν γνωρίζω κάποια άλλα σκευάσματα που να επιτρέπονται στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ο πληθυσμός σε κάθε μελίσσι δεν μπορούσε να αυξηθεί ικανοποιητικά. Με τις μετρήσεις που κάνω υπολογίζω ότι οι μέλισσες δεν ζουν πάνω από 15 ημέρες ειδικά την άνοιξη. Το καλοκαίρι αργά, από τον Αύγουστο και μετά νομίζω ότι σταθεροποιείται ο πληθυσμός παρόλη την μείωση της ωοτοκίας.

Μόλις λοιπόν μια κυψέλη αναπτυσσόταν αρκετά την άνοιξη και έκανε τα πρώτα βασιλοκελιά, αντί να τα χαλάσω, χώριζα το μελίσσι σε δύο ή τρία τμήματα. Το ένα τμήμα έμενε στην αρχική του θέση με την βασίλισσα και τις συλλέκτριες, ενώ τα άλλα τμήματα έπαιρναν το υπόλοιπο σφραγισμένο, κατά το πλείστον, γόνο με τα βασιλοκελιά. Ένα μήνα μετά, άρχιζαν να γεννούν οι νέες βασίλισσες και τα νέα μελίσσια να αναπτύσσονται γρήγορα. Οι παλιές ανασυγκροτούσαν το μελίσσι τους και προχωρούσαν σε δεκάρια πληθυσμούς όταν πια τελείωνε η περίοδος της σμηνουργίας.
Τέλη λοιπόν Ιουνίου είχα αρκετά οκτάρια - δεκάρια μελίσσια. Χωρίς να χαλάσω καμιά βασίλισσα, προχωρούσα σε ένωση με την μέθοδο της εφημερίδας. Δηλαδή, κρατούσα την βασίλισσα με λίγο γόνο και τις συλλέκτριες στην παλιά της θέση, και το υπόλοιπο γόνο με τις παραμάνες τον ένωνα με ένα άλλο δυνατό μελίσσι με εφημερίδα.
Τα δυνατά αυτά μελίσσια που δημιούργησα, άρχισαν αμέσως να δείχνουν τη διαφορά στην μελιτοσυλλογή. Τέλη Ιουλίου, τα μελίσσια που είχαν χωριστεί, ξαναδυνάμωσαν και έγιναν επτάρια, οπότε, προχώρησα σε δεύτερη ένωση, είτε πάνω στα δυνατά μου, είτε μεταξύ τους, χωρίς όμως πάλι να χαλάσω καμιά βασίλισσα. Αυτή τη φορά, έκανα ένωση με εφημερίδα και βασιλικό διάφραγμα και άφησα και τις δύο βασίλισσες να γεννάνε, η μία πάνω και η άλλη στο κάτω πάτωμα. Την περίοδο αυτή βέβαια, ο γόνος έτσι κι αλλιώς ελαττώνεται. Πιστεύω πως ο γόνος δύο βασιλισσών θα βοηθήσει στο να κρατηθεί γερό και πολυπληθές το σύστημα των δύο ενωμένων κυψελών, ώστε να συνεχίσει την μελιτοσυλλογή και τον Σεπτέμβριο. Τότε φυσικά έχω σκοπό να χαλάσω τις περσινές βασίλισσες και τις πιο αδύναμες φετινές, ενώ τις υπόλοιπες να τις κρατήσω σε κυψελίδια ώστε να βοηθήσουν σε μια πρώιμη ένωση νωρίς την άνοιξη του 2011.

Ξεκίνησα φέτος με 7 μελίσσια. Ένα από αυτά, το Νο 8 έφτιαξε βασιλοκελιά τέλη Μαρτίου και ξανά αρχές Ιουνίου. Έτσι μου έδωσε αρκετές παραφυάδες και νέες βασίλισσες. Άλλες, όπως η Νο 3 και η Νο 2 δεν έδωσαν καθόλου βασιλοκελιά ή άργησαν πολύ. Αυτές τις κράτησα όσο μπορούσα να αναπτυχθούν μόνες τους, αλλά δεν ξεπέρασαν τα 14 πλαίσια με πληθυσμό. Τμήματά τους τα ένωσα για ενίσχυση με άλλες. Συνολικά έφτασα αρχές Αυγούστου να έχω 19 βασίλισσες να γεννάνε. Μετά τις ενώσεις, έφτιαξα επτά "παραγωγικά" μελίσσια που όμως ο πληθυσμός τους μόνο για λίγες μέρες κρατιόταν ψηλά στά 17-19 πλαίσια και μετά έπεφτε στα 12-14. Ο αναγνώστης θα πάρει μια ιδέα των ενώσεων που έγιναν, αν παρακολουθήσει την εξέλιξη ολόκληρου του μελισσοκομείου που θα προσπαθήσω να δημοσιεύσω σε αρχεία PDF (χαρτογράφηση μελισσοκομείου ημερομηνία τάδε). Θα υπάρχει ένα φύλλο για κάθε 15 περίπου ημέρες, όπου θα φαίνονται όλες οι κυψέλες με την πραγματική τους διάταξη στο χώρο (περίπου) .
Για την κάθε κυψέλη χωριστά, ωστόσο, θα δώσω άλλα αρχεία, στα οποία ο αναγνώστης θα μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του μελισσιού και να συγκρίνει πλαίσιο προς πλαίσιο τις αλλαγές μέσα στην κυψέλη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Στα αρχεία αυτά (χρονοδιάγραμμα κυψέλης τάδε) θα υπάρχει κάτω από κάθε στιγμιότυπο της κυψέλης, μια σημείωση που θα εξηγεί τι επεμβάσεις έγιναν.

1 σχόλιο:

  1. Συνέχεια σχολίου, πάνω στο θέμα τροφοδοσίας.

    Ακριβός τα ίσια κάνω και εγώ και στις ίδιες ημερομηνίες. Με μόνη διαφορά ότι αντί για γυρίνη τους δίνω υποκατάστατο γύρης με συνταγή από το διαδίκτυο.

    Σχετικά με την μέθοδο πολλαπλασιασμού και χειρισμού των μελισσιών, που ακολουθείς την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα.
    Στο πρώτο στάδιο του πολλαπλασιασμού μέχρι ένα σημείο την έχω ακολουθήσει και εγώ και προτίθεμαι να την αναπτύξω.

    Τέλος η χαρτογράφηση του μελισσοκομείου, θέλει μελέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή