Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Επιθεώρηση μελισσοκομείου 23/3/2011

Πέρασε πάλι ένα δύσκολο 8ήμερο για τα μελίσσια μια και ο καιρός δεν τα επέτρεψε να πετάξουν. Βροχές ασταμάτητες για μέρες τα καθήλωσαν πάλι μέσα. Από χθες όμως η άνοιξη επέστρεψε. Η γέννα δεν σταμάτησε, παρά το κρύο. Σχεδόν διπλασίασαν τον γόνο. Οι τροφές όμως ελαττώθηκαν σημαντικά. Οι ανάγκες για την εκτροφή είναι μεγάλες και αν δεν πετάξουν να φέρουν νέκταρ, καταναλώνουν το αποθηκευμένο μέλι πολύ γρήγορα. Τώρα που οι πληθυσμοί δεν είναι πολύ ανεπτυγμένοι, προσπαθώ να κρατήσω τα μελίσσια στριμογμένα για να μην απλώσουν πολύ τον γόνο και εξαντληθούν οι μέλισσες. Η σχέση πληθυσμός/ανοιχτός γόνος είναι πολύ σημαντική για το καλό τάισμα των προνυμφών. Το διάγραμμα του καιρού για την περιοχή μας είναι το εξής:
Το αρχείο PDF για την επιθεώρηση 23/3/2011 είναι εδώ.
Έδωσα σε όλα γυρίνη και πρόσθεσα κηρήθρα στο 12,13 και 14 που έδειχναν στριμογμένα. Υπόμνημα για τους συμβολισμούς στα διαγράμματα θα βρείτε στην κορυφή του ιστολογίου. Μια σύγκριση της τωρινής εικόνας του εσωτερικού των κυψελών με την προηγούμενη, (δημοσίευση 15/3/2011) θα μας δώσει μια ιδέα του τρόπου που αναπτύσσονται τα μελίσσια αυτή την εποχή στη Βόρεια Ελλάδα.

2 σχόλια:

  1. Γρηγόρη
    Το κλείσιμο για λίγες μέρες δεν είναι άσχημο την περίοδο της ανάπτυξης.
    Είναι πολλοί αυτοί που παρακαλάνε να τα κλείσει μια βροχή για να μη φθαρούν οι συλλέκτριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για το σχόλιο Γιάννη. Η αλήθεια είναι πως αγχόνομαι λίγο βλέποντας να περνούν κλεισμένα τις μέρες που θα έπρεπε να φέρνουν γύρες και μέλια για να αναπτυχθεί ο γόνος. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι η ανάπτυξη του γόνου είναι καλό να μην φουντώσει ξαφνικά όταν ο πληθυσμός είναι ακόμη τόσο λίγος. Αν γίνει απότομο φούντωμα του γόνου, θα πρέπει κάθε μέλισσα να ταΐζει πολλές προνύμφες με αποτέλεσμα να μην τρέφονται καλά και να αυξάνεται η θνησιμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή