Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Επιθεώρηση πρωτομαγιάς. Τι καιρός!

Βροχή, βροχή, βροχή ...


Τόσο μακρόχρονη κακοκαιρία  δεν μας αφήνει ούτε εμάς να χειριστούμε τα μελίσσια μας ούτε αυτά να σηκώσουν κεφάλι. Αν δεν τροφοδοτούσα αυτές τις μέρες, έστω μέσα στη βροχή, θα είχα απώλειες. Παρ΄ όλα αυτά, κατάφερα να καταγράψω πάλι την εσωτερική κατάσταση των μελισσιών, εκτός από την 13, που μαζί με τις δύο ανεξάρτητες παραφυάδες της (20,21) δεν θέλω να την ενοχλήσω ακόμη, γιατί είναι πάνω στην γονιμοποίηση των δύο νέων βασιλισσών που τις είδα να κυκλοφορούν στις κηρήθρες στις 28/4. Πού να βρουν ευκαιρία οι καημένες να πετάξουν. Μόλις έχω νέα από την 13 θα τα αναρτήσω ξέχωρα.

Στις σημειώσεις που βλέπετε κάτω από κάθε κυψέλη (αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα), μπορείτε να δείτε τους χειρισμούς που έγιναν και οι οποίοι θα απεικονιστούν στην επόμενη επιθεώρηση. Στην 14 και στην 12, το δεύτερο πάτωμα είναι χωρισμένο με τον δίσκο διαχωρισμού που περιέγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση. Στην μεν 14 το κάτω τμήμα είναι το ορφανό, στη δε 12 το πάνω τμήμα. Θεωρώ, ότι είναι καλύτερο να είναι το πάνω τμήμα το ορφανό, γιατί έτσι, επηρεάζεται λιγότερο η εξέλιξη της γέννας στο τμήμα με την παλιά βασίλισσα, τροφοδοτείται καλύτερα με γύρη και μέλι το τμήμα στο οποίο μαζεύονται οι συλλέκτριες και ταυτόχρονα έχει τις υψηλότερες διατροφικές ανάγκες (ανοιχτός γόνος). Στην 14, επάνω παρουσιάστηκε ασκοσφαίρωση μετά τον χωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως έμεινε ο γόνος ακάλυπτος. Η εξέλιξη θα μας δείξει ποιος χειρισμός θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Στο 16 πάντως που έκανα τον ίδιο χειρισμό προχθές, έβαλα το ορφανό τμήμα με δύο πλαίσια γόνου επάνω.


Ο αναγνώστης που δεν είναι εξοικειωμένος με τα παραπάνω σχέδια, μπορεί να βρει στην κορυφή της σελίδας υπόμνημα για τους συμβολισμούς και τα χρώματα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου