Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Εξασθενημένες οι μέλισσες ή ενισχυμένοι οι εχθροί τους;

Τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα απαγορεύονται. Άραγε όμως, πόσοι συνάδελφοι μελισσοκόμοι τηρούν τις απαγορεύσεις; Ακόμη κι αν έχουν καλή διάθεση και επιθυμούν το μέλι που συλλέγουν να είναι αγνό και με βιολογικές προδιαγραφές, μπορούν, τώρα πια, να εφαρμόσουν βιολογική μελισσοκομία; Η χρήση αντιβιοτικών όλα αυτά τα χρόνια, επί μια τριακονταετία τουλάχιστον, πόσο έχουν αυξήσει τις αντοχές των βακτηρίων και των ιών που λυμαίνονται τις κυψέλες μας; Είναι, άραγε, συνετό να αφήνουμε τα μελίσσια μας στο έλεος των ισχυροποιημένων εχθρών τους, λαμβάνοντας μόνο τα ήπια επιτρεπόμενα μέτρα; Αν εμείς νοσούσαμε από πνευμονία θα αρκούμασταν σε ασπιρίνη και τσαγάκι; Εδώ και ενάμιση χρόνο που απέκτησα τα μελίσσια μου, απέφυγα τα απαγορευμένα φάρμακα. Τώρα, πόσο ανοχύρωτος νοιώθω βλέποντας τα μελίσσια μου να μην μπορούν να κρατήσουν τον πληθυσμό τους και τελικά να εξασθενούν επικίνδυνα...
Νομίζω ότι πρέπει να αναπτύξουμε μεθόδους απολύμανσης των μελισσιών μας με χρήση αντιβιοτικών, που όμως να μην επιτρέπουν την ρύπανση των κηρηθρών μας από τα χρησιμοποιούμενα φάρμακα. Στόχος είναι να μην καταλήξουν κατάλοιπα φαρμάκων στο μέλι που θα τρυγήσουμε τον επόμενο χρόνο. Σε μια προχωρημένη εποχή, όπως αυτή που διανύουμε, το φάρμακο μπορεί να φτάσει στο μέλι της επόμενης χρονιάς, μόνο αν ρυπανθούν οι κηρήθρες με κατάλοιπα.
Τις σκέψεις που θα εκθέσω παρακάτω δεν τις δοκίμασα και δεν γνωρίζω αν είναι πραγματοποιήσιμες ή αποτελεσματικές. Ας τις συζητήσουμε όμως μεταξύ μας μήπως από σκέψη σε σκέψη καταλήξουμε σε κάποια αποτελεσματική μέθοδο.

α) Τροφοδοσία των φαρμάκων σε γυρεόπιτα ή πρωτεϊνούχο πίτα (γυρίνη). Απ΄ όσο ξέρω, την τροφή αυτή δεν την αποθηκεύουν οι μέλισσες στις κηρήθρες αλλά την καταναλώνουν και την μεταβολίζουν απευθείας. Έτσι, μπορούμε να εξυγιάνουμε τις ενήλικες μέλισσές μας, αλλά όχι τον γόνο. Αν όμως η αντιβιοτική γυρεόπιτα παραμείνει για διάστημα ενός μηνός τουλάχιστον επάνω στους κηρηθροφορείς το αποτέλεσμα θα είναι γενικότερο.
Εννοείται ότι με τέτοιες μεθόδους δεν αποσκοπούμε στην θεραπεία των άρρωστων μελισσιών μας, αλλά τις εφαρμόζουμε στα «σχετικά» υγιή μελίσσια για ενισχυτικούς λόγους. Στοχεύουμε στο να εξασθενίσουμε τους πληθυσμούς των μικροοργανισμών ώστε να είναι οι μέλισσές μας σε θέση να αντιμετωπίσουν τους υπόλοιπους. Όλα είναι θέμα ισορροπιών μέσα σε έναν υπεροργανισμό, όπως είναι το μελίσσι. Οι εχθρικοί μικροοργανισμοί υπάρχουν πάντα. Αν όμως είναι περιορισμένοι και εξασθενημένοι, δεν επηρεάζουν σοβαρά τον οργανισμό. Αν πληθυνθούν σημαντικά, η ζυγαριά θα γείρει υπέρ τους και το μελίσσι θα καταρρεύσει.

β) Τροφοδοσία των φαρμάκων στα σμήνη και όχι στην κυψέλη. Αν μετατρέψουμε μια κυψέλη σε σμήνος, τινάζοντας τον πληθυσμό σε μια άδεια κυψέλη, μέσα στην οποία έχουμε τοποθετήσει τα φάρμακα σε άχνη ώστε να πασπαλιστούν οι μέλισσες ή σε σιρόπι πυκνό 2:1, ώστε να τραφούν για ένα 24ωρο ξεπερνάμε τον κίνδυνο της ρύπανσης των κηρηθρών.
Το πρόβλημα είναι ο γόνος. Αφενός γιατί πρέπει να απολυμανθεί και αυτός, αφετέρου γιατί δεν μπορεί να απομονωθεί από το σμήνος των ενήλικων μελισσών χωρίς να χάσει τη θερμοκρασία του. Επομένως, μια τέτοια μέθοδος είναι περισσότερο εφαρμόσιμη όταν δεν υπάρχει καθόλου γόνος (Δεκέμβριος), ή την άνοιξη, μόνο για τα νέα μελίσσια που δημιουργούμε με τεχνιτή σμηνουργία ή μελισσοδέματα. Όταν, δηλαδή, χωρίσουμε το μητρικό μελίσσι στα δύο, αφαιρούμε μόνο τον πληθυσμό που θα «επανδρώσει» το νέο μελίσσι, αφήνοντας όλα τα πλαίσια στο μητρικό μελίσσι εκτός από ένα με λίγο γόνο. Τινάζουμε τον πληθυσμό σε μια άδεια κυψέλη όπου έχουμε ήδη τοποθετήσει τα φάρμακα σε άχνη ή σιρόπι και το πλαίσιο με λίγο γόνο για να κρατήσει το μελίσσι, κλείνουμε την έξοδο για μια ή δύο μέρες, τοποθετούμε την παραφυάδα στη νέα της θέση και μετά από δύο μέρες, ανοίγουμε τη έξοδο και δίνουμε πλαίσια από την αποθήκη μας απολυμασμένα και την νέα βασίλισσα σε κλουβί ή ώριμο βασιλοκύτταρο. Έτσι, οι μέλισσες ξεχνάνε την παλιά τους θέση και αρχίζουν τη νέα τους σταδιοδρομία εξυγιασμένες. Το πλαίσιο που αρχικά είχαμε δώσει στην παραφυάδα το σημαδεύουμε ώστε να μην το χρησιμοποιήσουμε για παραγωγικούς σκοπούς.

1 σχόλιο:

  1. πολύ όμορφοι προβληματισμοί,ένα δυνατό όπλο που έχουμε και γνωρίζεις είναι η θυμόλη,βαρρόα,νοζεμιάσεις,δυνάμωμα των μελισσιών,είναι πάντως μεγάλο θέμα.Υπάρχουν και οι χειρισμοί για αντιμετώπιση ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή