Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Δίσκος διαχωρισμού με βαλβίδες. Μια τροποποίηση στον δίσκο του Σνέλγκροβ.

Τώρα που αρχίζουν τα πατώματα και οι παραφυάδες, για όσους θέλουν να εφαρμόσουν μεθόδους κάθετου διαχωρισμού των σμηνών (βλέπε μέθοδος διαχωρισμού με δύο βασίλισσες στην προηγούμενη ανάρτηση), μπορούν να χρησιμοποιήσουν δίσκους Σνέλγκροβ ή ανάλογους με το παρακάτω σχέδιο:




Πρόκειται για ένα δίσκο που αποτελείται από πήχεις 2 εκατοστών και ένα λεπτό κόντρα πλακέ (3-4mm) ως βάση. Η βάση αυτή είναι τρύπια στο μέση σε διαστάσεις 15Χ15 εκ και η τρύπα καλύπτεται από βασιλικό διάφραγμα. Αυτή είναι η δίοδος επικοινωνίας των δύο ορόφων και μπορεί το άνοιγμα να αυξομειώνεται κατά βούληση σκεπάζοντας μέρος του με όποιο υλικό επιθυμούμε (πχ κόντρα πλακέ, λαμαρίνα ή κάποιο αφρώδες υλικό). Ακόμη, μπροστά σε κάθε πορτάκι, από την μέσα μεριά, και ανάμεσα στα δύο κάθετα πηχάκια που πλαισιώνουν το κάθε πορτάκι, υπάρχει μια οπή στο κόντρα πλακέ της βάσης.

Πώς λειτουργεί:

Η ιδιαιτερότητα του δίσκου αυτού είναι στα πορτάκια, όπου αντί να έχουμε δύο πορτάκια σε κάθε πλευρά, ένα πάνω και ένα κάτω από το κόντρα πλακέ του δίσκου, έχουμε μια κοινή είσοδο σε κάθε πλευρά που όμως έχει την δυνατότητα να κατευθύνει τις εισερχόμενες μέλισσες στον πάνω ή στον κάτω όροφο μέσω μιας "βαλβίδας".


Η βαλβίδα αυτή μπορεί να κατασκευαστεί από λαμαρίνα (η κόκκινη γραμμή στο σχέδιο). Αν από την εξωτερική πλευρά του δίσκου πιέσουμε και στερεώσουμε με μια σφήνα την λαμαρίνα προς τα κάτω, τότε αυτή θα σκεπάζει την οπή που υπάρχει μέσα από κάθε είσοδο. Έτσι, οι εισερχόμενες μέλισσες θα κατευθύνονται αναγκαστικά στον επάνω όροφο, οι δε μέλισσες του πάνω ορόφου θα μπορούν να βγαίνουν από αυτή την είσοδο. Αν όμως ανεβάσουμε την λαμαρίνα προς τα πάνω και την στερεώσουμε με την σφήνα από την κάτω της μεριά, τότε οι μέλισσες του πάνω ορόφου, δεν μπορούν να βγουν από τη είσοδο αυτή, ενώ οι εισερχόμενες θα κατευθύνονται προς τον κάτω όροφο μέσω της οπής που βρίσκεται στο εσωτερικό της κάθε εισόδου.

Πώς τον χρησιμοποιούμε:

Στην αρχή, όταν πρωτοτοποθετήσουμε τον δίσκο, έχουμε στην δεξιά πόρτα την βαλβίδα προς τα κάτω και στην αριστερή πόρτα την βαλβίδα προς τα πάνω. Έτσι, οι μέλισσες του πάνω ορόφου θα βγουν από την δεξιά πόρτα και θα επιστρέψουν από την παλιά είσοδο του κάτω ορόφου όπως είναι συνηθισμένες. Με τον τρόπο αυτό, όλες οι συλλέκτριες του πάνω ορόφου πηγαίνουν κάτω, ενώ οι παραμάνες μοιράζονται μέσω του βασιλικού διαφράγματος στα δύο πατώματα ανάλογα με τις ανάγκες εκτροφής.  Τις επόμενες ημέρες, οι παραμάνες του πάνω ορόφου, αρχίζουν να γίνονται συλλέκτριες και συνηθίζουν να βγαίνουν και να επιστρέφουν από την δεξιά πόρτα του δίσκου. Μετά ένα δεκαήμερο, αν θέλουμε να ενισχύσουμε με συλλέκτριες τον κάτω όροφο, αντιστρέφουμε τις βαλβίδες στις δύο εισόδους. Τώρα, όσες συλλέκτριες επέστρεφαν από την δεξιά πόρτα θα οδηγηθούν στον κάτω όροφο, ενώ οι παραμάνες που μένουν επάνω θα συνηθίσουν να βγαίνουν από την αριστερή πόρτα. Την ίδια διαδικασία μπορούμε να την επαναλάβουμε αν θέλουμε το επόμενο δεκαήμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου